Na een test van ongeveer een maand heeft Broditcenter.nl de tijden van de klantenservice definitief aangepast. De tijden die werden gecommuniceerd waren doordeweeks vanaf 10:00 uur – 16:00 uur en weekenden gesloten. In werkelijkheid was Broditcenter meestal vanaf 8 uur bereikbaar tot laat in de avond, inclusief de weekenden. Deze test was prima bevallen, vele vragen konden direct beantwoord worden en kostte niet te veel tijd. Gezien het niet teveel tijd en moeite kost, waarom het niet gewoon invoeren?!

Zo gezegd zo gedaan. Vanaf heden zijn de tijden aangepast en gaan we eigenlijk gewoon door, zoals we al deden. Uiteraard is het niet mogelijk om 24/7 altijd alle chat vragen te kunnen beantwoorden, vanwege levensbehoeftes, sociale activiteiten of simpelweg omdat er al een klant via de chat wordt geholpen. Het streven is er om alle vragen altijd te beantwoorden, maar mocht het op een moment niet lukken, probeer gerust later nog eens of stuur een mailtje en u zult met uiterlijk 8 uur een antwoord krijgen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *